More

  Domain regisztráció tippek, domain név foglalás

  A domain-név.hu friss cikkében kitűnően összefoglalta, hogy mire érdemes figyelni a domain regisztráció során, illetve mennyit is érhet egy jó domain név?!

  Mennyibe kerül egy domain név?

  A domain regisztráció alapvetően nem jelent komoly anyagi terhet, az éves fenntartási költsége kb. 2000 Ft.

  Egy domain értékét azonban számos tényező befolyásolhatja:

   

  Meglévő forgalom:

  Ha egy már meglévő domain nevet vásárolunk, előfordulhat, hogy ahhoz már tartozik forgalom. Ez a forgalom lehet származhat a Google-ből, hivatkozó oldalakról vagy akár már korábban ismert volt az emberek számára.

  A meglévő hivatkozások alapvetően nem szűnnek meg, ezért egy régi domain újra regisztrálva is értékes lehet. Fontos azonban figyelembe venni a korábbi weboldal struktúráját és a hozzá tartozó linkeket.

   

  Rövid domain nevek, rövidítések:

  A kevés karakterből álló domain nevek különösen értékesek lehetnek, mivel ezekből kevés van, és könnyen megjegyezhetőek. A Google is előnyben részesíti ezeket a rövid domaineket. (pld: d2.hu)

   

  Beszédes domain nevek:

  Keresőoptimalizálás szempontjából előnyös, ha a domain nevünk tartalmazza fő kulcsszavainkat. Ez segíthet abban, hogy könnyebben megtaláljanak minket a keresőmotorok. A keresőből származó forgalom potenciálisan nagy értéket képviselhet, mivel ezáltal nő a látogatók száma, akik eljutnak weboldalunkra.

   

  Ékezetes domain nevek:

  2004 óta lehetőség van ékezetes karakterek használatára domain nevekben. Bár sokan a hagyományos, ékezet nélküli domain neveket részesítik előnyben, fontos megjegyezni, hogy az ékezetes változatok elősegíthetik a keresőmotorokban történő jobb rangsorolást, mivel nagyobb egyezőséget biztosíthatnak a keresett kulcsszóval.

   

  Ezért érdemes lehet figyelembe venni az ékezetes domain nevek használatát is (például: domain-név.hu, fogászat.hu stb.).

  Azonban fontos tudni, hogy az ékezetes karaktereket ún. „puny” kódokkal helyettesítik, így a látható link így néz ki: https://www.xn--domain-nv-i4a.hu/.

  Domain-név.hu

   

   

  Presztízs domain nevek

  Cégnév, márkanév vagy védjegy esetén ajánlott saját nevet tartalmazó domain nevet foglalni le, hogy elkerüljük mások előtt a lefoglalást. Bár a cégnév vagy márkanév önmagában nem ad elsőbbséget a domain használatára, a védjegy védelmet nyújthat (például: dlxmedia.hu, gastro.hu, uzletesutazas.hu – amelyek mind védjegy oltalom alatt álló márkanevek lehetnek).

   

  Magánszemély nevek

  Korábban személynevek is védettek voltak, és csak személyi igazolvánnyal lehetett regisztrálni domain nevet (például: dalloszoltan.hu). Azonban 2020. július 1-jétől ez a korlátozás megszűnt.

  Ezért ha fontos számunkra, hogy saját nevünket, vagy vezetéknevünket domainként használjuk, érdemes minél hamarabb megnézni az elérhető domain neveket, hogy erősítsük személyes márkánkat vagy kommunikációnkat.

   

  Legfrissebb

  spot_img

  Kapcsolódó